Suriyeli hastalara ise; Başbakanlık genelgesi gereği Suriyeli hastaların pasaport ve kimlik fotokopisiyle kayıtları yapılır. Hiçbir tedavi ve uygulamadan hastadan kesinlikle ücret alınmaz.
Kayıt işlemi yapılan hasta muayene odasına yönlendirilir
.
TRİAJ UYGULAMASI(HASTALARIN DURUM DEĞERLENDİRMESİ):
Acil biriminde etkin bir hizmet sunumu için renk kodlaması uygulanır.
Triyaj uygulaması hekim veya hemşire, sağlık memuru (toplum sağlığı) ve benzeri nitelikteki sağlık personeli tarafından yapılır.
Triyaj uygulaması için muayene, tetkik, tedavi, tıbbi ve cerrahi girişimler bakımından öncelik sırasına göre kırmızı, sarı ve yeşil renkler kullanılır. Renk kodlamasına ilişkin uygulama;
Yeşil alan: Ayaktan hastalardır ve kritik bir şekilde yaralanmamışlardır, yürüyebilirler ve kendi bakımlarını da yapabilirler NORMAL HASTALAR 24 Saat içinde müdahale edilmesi gerekir.
Sarı alan: Bu gruptaki hastalar 2. SIRADA BAKILMASI GEREKEN ACİL HASTALAR dır 60 dakika içinde müdahale edilmesi gerekir. Kırmızı gruptakilere göre biraz daha bekletilebilir durumdadırlar. Yaralanmış veya tıbbi bakıma ihtiyacı olan hastalardır. Sarı alan hastaları ayaktan hastalar değildirler ve nakil için bir sedyeye ihtiyaç duyulabilir.
Kırmızı alan: Bu gruptaki hastalar 1. SIRADA BAKILMASI GEREKEN ACİL HASTALAR dır hemen müdahale edilmesi gerekir.Kritik olarak ciddi şekilde yaralanmış, problemleri veya yaralanmaları süratle tedavi edilmesi gereken hastalardır. Kritik hastalara kayıt işleminin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın derhal gerekli tıbbi müdahale uygulanır. Kritik hastaların kayıt işlemlerinin öncelikle yapılabilmesi için otomasyon sistemi ile ilgili gerekli düzenleme sağlanmıştır.
(Acil Sağlık Hizmetleri Birimi’ ne ambulans, 112 ve sedye ile gelen hastalar doğrudan sarı alana alınır. Durumu kritik olup hayati tehlikesi bulunanlar ise kırmızı alana alınır. Diğer başvurular kayıt işlemi öncesi triyaj alanına yönlendirilir.)
.
Yeşil alanda muayeneleri yapılan hastaların reçeteleri verilir. Genel durumu iyi ve ileri tetkik gerektiren hastalar ise mesai saatlerine uygun olarak gerekli polikliniğe yönlendirilir.
Sarı alana yönlendirilen acil tıbbi muayene ve müdahaleleri başlatılan hastalardan tıbbi değerlendirmesi sonucu ayaktan tedavi kararı verilen hastaların tedavisi düzenlenerek taburcu edilir veya Tıbbi durumlarına göre hastalar doğrudan servise /yoğun bakıma yatırılır.
Acile müracaat eden travma ve adli vaka kapsamındaki hastalar için Genel Adli Muayene Raporu hastanın doktoru tarafından doldurulup kaşelenir ve imzalanır. Adli vaka kapsamındaki hastalar için, polis haberdar edilir. Hastanın geliş saati, kimlik bilgileri, geliş sebebi bilgisayardaki adli vaka bölümüne kaydedilir. Adli vaka dosyası oluşturularak arşivlenir. Raporun bir nüshası polisine teslim edilir.
HASTANEMİZ ACİL SERVİSİNDE YAPILAN TETKİKLER
LABORATUVAR :
Hemogram
Biyokimya
İdrar tetkiki
Gaita tetkiki
RADYOLOJİ:
Röntgen ile görüntüleme
ACİL SERVİSTEN DİĞER SERVİSLERE/YOĞUN BAKIMA HASTALARIN YATIŞI
Acil servislerde müşahede odasında hasta takibinin 24 saati geçmemesi esastır. Bu süre içerisinde kesin tanısı konulamamış veya yatış endikasyonu belirlenememiş hastalar ile yatış endikasyonu bulunan hastalar acil hekimi tarafından değerlendirilir ve tıbbi durumunun gerektirdiği en uygun kliniğe yatışı yapılarak ilgili klinik şefi veya sorumlu uzman hekime bilgi verilir.
HASTALARIN HASTANE DIŞINA SEVK EDİLMESİ