BEBEK DOSTU HASTANE
Anne sütünün özendirilmesine ve annelere
emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik Sağlık
Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde
emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere
1991 yılında “ Anne
Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı” başlatıldı.
Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını
anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin
bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli
ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan
hastaneler “Bebek
Dostu Hastane” unvanını alıyorlar. Hastanemiz 2006 yılında Bebek Dostu
Hastane unvanını almıştır. Hastanemizde “Başarılı
Emzirmenin On Adımı’’ hizmet
faaliyetleri sürdürülmektedir. Hastanemizin amacı annelere verilen eğitimlerle,
doğan tüm bebeklerin anne sütü almasını sağlamak, emzirmeyi iki yaş ve ötesine
taşımaktır.
Gebe Okulu hastanemizin 1.kat Kadın Doğum Servisinde hizmete
açık, iletişim numarası
0 276 315 13 48
-1103.
Emzirme Destek
Birimi Hastanemiz Poliklinik Katında hizmete açık, iletişim numarası
0 276 315 13 48 – 1023.
Ayrıca Sağlık Bakanlığının sunmuş olduğu https://khgm.saglik.gov.truzaktan-eğitim-gebe-okulu.html uzantısından
da anne ve anne adaylarının hizmete erişimi sağlanmıştır.
BANAZ DEVLET HASTANESİ EMZİRME POLİTİKASI
- HASTANEMİZ ANNE SÜTÜ VE EMZİRME UYGULAMASININ KORUNMASI, TEŞVİK EDİLMESİ VE DESTEKLENMESİ AMACIYLA YAZILI BİR POLİTİKA HAZIRLAMIŞTIR. TÜM PERSONEL BU POLİTİKA DOĞRULTUSUNDA BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR.
- HASTANEMİZDE ANNE SÜTÜ MUADİLLERİNİN PAZARLANMASIYLA İLGİLİ ULUSLARARASI YASA VE DÜNYA SAĞLIK ASAMBLESİ’NİN İLGİLİ KARARLARI EKSİKSİZ ŞEKİLDE UYGULANMAKTA OLUP KURUMUMUZDA ANNE SÜTÜ MUADİLLERİNİN REKLAM VE PAZARLANMASINA İZİN VERİLMEMEKTEDİR.
b. HASTANEMİZDE PERSONEL VE EBEVEYNLERLE DÜZENLİ ARALIKLARLA PAYLAŞILAN, İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ VERİLMESİ, 6 AYDAN SONRA UYGUN BESİNLERLE DESTEKLENEREK EMZİRMENİN 2 YAŞ VE ÖTESİNE KADAR SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN BİR BEBEK BESLENME POLİTİKASI HAZIRLANMIŞTIR.
c. HASTANEMİZDE SÜREKLİ İZLEME VE VERİ YÖNETİMİ İÇİN BEBEK DOSTU KOMİTESİ KURULMUŞ VE KALİTE BİRİMİ İLE KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE İZLEME DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLMEKTEDİR.
- HASTANE PERSONELİMİZİN EMZİRME KONUSUNDA ANNELERE DESTEK OLABİLMESİ İÇİN GEREKEN BİLGİ, YETKİNLİK VE BECERİLERLE DONATILMASI AMACIYLA 21 SAAT TEORİK, 3 SAAT UYGULAMA OLMAK ÜZERE, DÜZENLİ ARALIKLARLA EĞİTİM VERİLMEKTEDİR.
- HASTANEMİZE BAŞVURAN ANNELERE, 32 HAFTADAN İTİBAREN TÜM GEBELERE VE YAKINLARINA EMZİRME DANIŞMANLIĞI UYGULAMASI, ÖNEMİ VE YÖNETİMİ KONUSUNDA EĞİTİM VERİLMEKTEDİR.
- HASTANEMİZDE ANNELERİN BEBEKLERİYLE DOĞUM SONRASI EN KISA SÜRE İÇİNDE TEN-TENE TEMAS KURMASI SAĞLANMAKTA; EMZİRMENİN ERKEN BAŞLAYABİLMESİ(İLK BİR SAAT İÇİNDE), KESİNTİSİZ ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN ANNELERE DESTEK OLUNMAKTADIR.
- HASTANEMİZE BAŞVURAN ANNELERİN EMZİRME SÜRECİNDE YAŞADIKLARI SIK KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLERİN (DOĞRU TUTUŞ TEKNİĞİ, EMZİRME YÖNTEMLERİ, ANNE İLE BEBEK AYRI KALDIĞINDA SÜTÜN NASIL SAĞILMASI, SAKLANMASI VE BEBEĞE NASIL VERİLMESİ GEREKTİĞİ, ELLE SAĞMA YÖNTEMİ VB.) YÖNETİLMESİ KONUSUNDA DESTEK SAĞLANMAKTADIR. LAKTASYON/RELAKTASYON POLİKLİNİĞİMİZ BU AMAÇLA HİZMET VERMEKTEDİR.
- HASTANEMİZDE YENİDOĞANA TIBBİ BİR GEREKÇE OLMADIĞI MÜDDETÇE ANNE SÜTÜ DIŞINDA HİÇBİR BESİN VE SIVI VERİLMEMEKTEDİR.
- HASTANEMİZDE ANNELER BEBEKLERİNDEN TIBBİ ZORUNLULUK OLMADIKÇA AYRILMAZ. 24 SAAT AYNI ODADA KALMALARI SAĞLANIR. BÖYLECE ANNEDE OKSİTOSİN REFLEKSİ İLE DAHA ÇOK SÜT ÜRETİMİ VE BEBEĞİN DAHA FAZLA ANNE SÜTÜ ALMASI DESTEKLENİR. ANNE-BEBEK BAĞI GÜÇLENDİRİLMESİ AMAÇLANMAKTADIR.
- HASTANEMİZ, ANNELERİN BEBEKLERİN ACIKTIĞINDA VERDİĞİ İŞARETLERİ TANIMASI VE BUNLARA YANIT VERMESİ, BEBEĞİ HER İSTEYİŞİNDE SIKSIK EMZİRMESİ İÇİN GEREKLİ EĞİTİM VE DESTEĞİ SAĞLAMAKTADIR. BAŞVURAN HER ANNENİN RAHAT ULAŞMASI İÇİN POLİKLİNİK KATINDA EMZİRME ODASI MEVCUT OLUP HİZMET VERMEKTEDİR..
- HASTANEMİZDE BİBERON VE EMZİK KULLANIMI VE RİSKLERİ KONUSUNDA DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLMEKTEDİR.
- HASTANEMİZDE, EBEVEYNLERE TABURCULUK İŞLEMLERİ ÖNCESİNDE, ANNELERİN EMZİRMEYE DEVAM EDEBİLMELERİ, KARŞILAŞABİLECEKLERİ SORUNLARI ÇÖZEBİLMELERİ KONUSUNDA SÜREKLİ DESTEK VE BAKIM HİZMETLERİNE ERİŞİM SAĞLAYACAKLARI MERKEZLERLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME YAPILMAKTADIR. HASTANEMİZ LAKTASYON BİRİMİNE ULAŞIM SAĞLAYABİLECEĞİ TELEFON NUMARASI TABURCULUK ESNASINDA ANNELERE VERİLMEKTEDİR. BURADAN DESTEK SAĞLANMAKTADIR.
BANAZ DEVLET HASTANESİ
BEBEK BESLENME POLİTİKASI
- HASTANEMİZ BEBEKLERİN SAĞLIKLI BÜYÜME VE GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK AMACIYLA ‘’ BEBEK BESLENME POLİTİKASI ‘’ HAZIRLAMIŞTIR.
- HASTANEMİZDE, DOĞUMU İZLEYEN EN KISA SÜREDE EMZİRMEYE BAŞLANABILMESİ İÇİN EBELER VE HEMŞİRELER TARAFINDAN ANNEYE YARDIMCI OLUNUR. ANNE VE BEBEĞİN 24 SAAT AYNI ODADA KALMASI SAĞLANIR.
- ANNELERİN, BEBEK HER İSTEDİĞİNDE VE SÜREDE SIKSIK EMZİRMELERİ DESTEKLENİR.
- HASTANEMİZDE, BEBEKLERE BİBERON VE EMZİK KULLANIMI ÖNERİLMEMEKTE EMZİRME SÜRECİNE OLUMSUZ ETKİLERİ VE RİSKLERİ KONUSUNDA DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLMEKTEDİR.
- HASTANEMİZDE,ANNELEREEMZİRME İLE İLGİLİ EĞİTİMLER VERİLİR. EĞİTİMLERDE, ANNELERE EMZİRMENİN NASIL OLACAĞI, BEBEKLERİNDEN AYRI KALDIKLARI DURUMLARDA SÜTÜN SAĞILMASI VE SAKLANMASININ NASIL YAPILACAĞI BİLGİSİ VERİLİR. EMZRME İLE İLGİLİ SORUNLARDA YARDIM VE DESTEK SAĞLANIR.
- BEBEKLERİN TÜM BESİN İHTİYACINI KARŞILAMASI NEDENİYLE İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜYLE BESLENMESİ, 6 AYDAN SONRA UYGUN TAMAMLAYICI BESLENME İLE EMZİRMENİN 2 YAŞ VE ÖTESİNE KADAR SÜRDÜRÜLMESİ DESTEKLENMEKTEDİR.
- TAMAMLAYICI BESİNLERE HEKİMİN ÖNERİLERİ DOĞRULTUSUNDA BAŞLANMALI VE BEBEĞİN BULUNDUĞU AYA, SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİNE UYGUN OLANLAR TERCİH EDİLMELİDİR.
- BEBEKLERE EK BESİN VERİRKEN; 6-7. AYDA PÜRE, 7. AYDA PÜTÜRLÜ (ÇATALLA EZİLMİŞ), 8. AYDA PARMAK BESİNLER, 9. AYDA KÜÇÜK PARÇALARA BÖLÜNMÜŞ AİLE BESİNLERİ, 12. AYDA AİLE BESİNLERİ ( BESİN ÖĞESİ YOĞUNLUĞU FAZLA OLANLAR TERCİH EDİLMELİDİR.) İLE BESLENME BAŞLANIR.
- EK BESİNLER, BEBEK AÇKEN GÜNDE 1 YA DA 2 ÖĞÜN İLE BAŞLANIP 3 GÜN İÇİNDE ARTAN MİKTARLARDA (ÇAY KAŞIĞI, TATLI KAŞIĞI, YEMEK KAŞIĞI) DENENEREK VERİLMESİ ÖNERİLİR.
- BEBEĞE VERİLECEK EK BESİNLER; ENERJİ VE BESİN ÖĞELERİ YÖNÜNDEN ZENGİN, TAZE, TEMİZ VE GÜVENLİ OLMALIDIR.
- BEBEKLERE KONSERVE ÜRÜNLER, HAZIR GIDALAR, İŞLENMİŞ ÜRÜNLER, ÇAY, KOLALI- GAZLI İÇECEKLER, HAZIR MEYVE SULARI VERİLMEMELİDİR.
- BEBEKLERE VERİLEN EK BESİNLER AZ SUDA PİŞİRİLMELİ VE BESİNİN SUYU DÖKÜLMEMELİ, KIZARTILARAK HAZIRLANMAMALIDIR.
- BEBEK İÇİN HAZIRLANAN BESİNLERE ŞEKER, TUZ VEYA HERHANGİ BİR KATKI MADDESİ EKLENMEMELİDİR.
- ALERJİ YAPMA OLASILIĞI YÜKSEK OLANBESİNLER (BAL, İNEK SÜTÜ, BAKLA, YUMURTA BEYAZI, ÇİLEK) İLK 12 AY BEBEĞE VERİLMEZ.
- BEBEKLER İÇİN BESLENME ZAMANININ AYNI ZAMANDA SEVGİ VE ÖĞRENME SÜRECİ OLMASI İÇİN ÇALIŞILMAKTADIR.
GEBE OKULU
1. AMAÇ: Tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmaları ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne ve baba adaylarına normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amaçlanmıştır.
2. KAPSAM: Banaz Devlet Hastanesinde Gebe Okulunda 2014/28 Sayılı genelge ile her gebe Annelik hakkı olarak yeterli bilgi ve eğitim almalıdır. Eğitimler gebe okulunda düzenli eğitim takvimleri hazırlanıp gebelere bilgilendirme ve danışmanlık hizmetlerini kapsamaktadır.
3. SORUMLULAR: Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Gebe Okulu Eğitici Eğitimi almış sağlık personeli
4.FAALİYET AKIŞI:
4.1. Eğitim İhtiyaçların Belirlenmesi: Gebe Okulunda 2014/28 Sayılı genelge ile her gebe Annelik hakkı olarak yeterli bilgi ve eğitim almalıdır.
4.1.2.Eğitim programına hamile olan kişiler, hamile kalmayı düşünenler ve bunların eş ve yakınları da katılabilirler.
4.2.Eğitim Programının Hazırlanması: Gebelere bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti bireysel/grup eğitimi şeklinde yapılmaktadır.
4.3.Eğitim Programının Konuları: Birinci oturumda "Gebelik Süreci", ikinci oturumda "Doğum Süreci ve Doğum Ağrısıyla Baş Etme" üçüncü oturumda " Gebelik ve doğum , lohusalık egzersizleri uygulamalı olarak '' ve dördüncü oturumda ''Doğum Sonu Dönem ve Yenidoğan Bakımı" Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı ' doğrultusunda hazırlanan eğitimleri içerir.
4.3.1. Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı çerçevesinde 4 Oturumu tamamlayan gebelerimize Katılım Belgesi verilmektedir.
4.4. Eğitim Programının Uygulanması: Eğitimler hafta içi her gün bireysel danışmanlık ve modül eğitimleri olarak devam eder.
4.5.Eğitim Kayıtlarının Tutulması: Yapılan eğitimlere katılan kişilerin kayıtları gebe okulu katılımcı bilgi formu ile kayıt altına alınır.
4.6.Eğitim Etkinliğinin Ölçülmesi: Eğitim öncesi ve sonrası değerlendirme testi uygulanmaktadır.
PSİKOLOG, DİYETİSYEN VE FİZYOTERAPİST EĞİTİMLERİ DÜZENLENMEKTEDİR.
BANAZ DEVLET HASTANESİ
GEBE OKULU
TEL:0276 315 13 48 DAHİLİ: 1023-1103
ADRES: Dilek, Şht. Nazım Tuncer Cd No:71, 64500 Banaz/
1.Kat Kadın Doğum ve Çocuk Servisi
.