Bebek Dostu Hastane
13 Ocak 2023

111.jpg                                                                        

BEBEK DOSTU HASTANE

      Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında “ Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı” başlatıldı. Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler “Bebek Dostu Hastane” unvanını alıyorlar. Hastanemiz 2006 yılında Bebek Dostu Hastane unvanını almıştır. Hastanemizde            “Başarılı Emzirmenin On Adımı’’ hizmet faaliyetleri sürdürülmektedir. Hastanemizin amacı annelere verilen eğitimlerle, doğan tüm bebeklerin anne sütü almasını sağlamak, emzirmeyi iki yaş ve ötesine taşımaktır.

Gebe Okulu  hastanemizin 1.kat Kadın Doğum Servisinde hizmete açık, iletişim numarası 

 0 276 315 13 48 -1103.

 Emzirme Destek Birimi Hastanemiz Poliklinik Katında hizmete açık, iletişim numarası

0 276 315 13 48 – 1023.

  Ayrıca Sağlık Bakanlığının sunmuş olduğu https://khgm.saglik.gov.truzaktan-eğitim-gebe-okulu.html uzantısından da anne ve anne adaylarının hizmete erişimi sağlanmıştır. 

BANAZ DEVLET HASTANESİ   EMZİRME  POLİTİKASI

  1. Hastanemizde emzirmeye ilişkin yazılı bir politika hazırlanmış olup kişilerin rahatça ulaşabilecekleri alanlarda asılıdır. Tüm personele emzirme politikamız hakkında bilgi verilmektedir.
  2. Hastanemizde bu politika doğrultusunda tüm hastane çalışanlarına emzirme ve anne sütünün önemini belirten eğitimler verilmektedir.
  3. Hastanemizde hamilelere, emzirmenin  yararları ve yöntemleri konusunda 32.gebelik haftasından sonra ve emzirme eğitimi almak isteyen tüm bireylere eğitim verilmektedir.
  4. Hastanemizde doğumdan sonraki ilk bir saat bebeklerin anneleri ile ten teması kurmasını sağlayarak annelere emzirmeye başlamaları konusunda yardımcı olunmaktadır.
  5. Hastanemizde anne ile bebeğin 24 saat bir arada kalmaları sağlanır
  6. Hastanemizde tıbben gerekli görülmedikçe anne sütünden başka yiyecek içecek verilmez. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi devamında ise uygun tamamlayıcı beslenme ile beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi önerilmektedir.
  7. Hastanemiz annelere bebeğin her isteyişinde emzirilmesini teşvik eder. Bu nedenle de hastanemizde emzirme odasında yeniden düzenleme yapılmıştır.
  8. Hastanemizde emziren annelere emme, emzirme sürecini olumsuz etkilediği için bebeklerine biberon ve emzik vermeleri önerilmemektedir.
  9. Hastanemizde annelere bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda anne sütünün nasıl sağılacağı ve saklanacağı konusunda eğitim verilmektedir.
  10. Hastanemizin her sahasında uluslararası mama kodu benimsenmekte olup tıbben gerekli olmadıkça hiçbir bebeğe mama önerilmemektedir. Hastanemize mama mümessili kabul edilmemekle birlikte hastanemiz içinde mama reklamı yapılması yasaktır.
  11. Hastanemizde taburcu olduktan sonrada annelere emzirmeye devam edebilmeleri karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri açısından personellerimiz yardımcı olmaktadır. Ayrıca diğer başvurabilecekleri merkezler konusunda da bilgi verilmektedir.














GEBE OKULU

1. AMAÇ:  Tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmaları ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne ve baba                                adaylarına normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amaçlanmıştır.


2. KAPSAM: Banaz Devlet Hastanesinde  Gebe Okulunda 2014/28 Sayılı genelge ile her gebe Annelik hakkı olarak yeterli bilgi ve eğitim almalıdır. Eğitimler gebe okulunda düzenli eğitim takvimleri hazırlanıp gebelere bilgilendirme ve danışmanlık hizmetlerini kapsamaktadır.

3. SORUMLULAR: Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Gebe Okulu Eğitici Eğitimi almış sağlık personeli

4.FAALİYET AKIŞI:

4.1. Eğitim İhtiyaçların Belirlenmesi: Gebe Okulunda 2014/28 Sayılı genelge ile her gebe Annelik hakkı olarak yeterli bilgi ve eğitim almalıdır.

4.1.2.Eğitim programına hamile olan kişiler, hamile kalmayı düşünenler ve bunların eş ve yakınları da katılabilirler.

4.2.Eğitim Programının Hazırlanması: Gebelere bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti bireysel/grup eğitimi şeklinde yapılmaktadır.

4.3.Eğitim Programının Konuları: Birinci oturumda "Gebelik Süreci", ikinci oturumda "Doğum Süreci ve Doğum Ağrısıyla Baş Etme"  üçüncü oturumda " Gebelik ve doğum , lohusalık egzersizleri uygulamalı olarak  ''  ve dördüncü oturumda ''Doğum Sonu Dönem ve Yenidoğan Bakımı" Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı ' doğrultusunda hazırlanan eğitimleri içerir.

4.3.1. Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı çerçevesinde  4 Oturumu tamamlayan gebelerimize Katılım Belgesi verilmektedir.

4.4. Eğitim Programının Uygulanması: Eğitimler  hafta içi her gün  bireysel danışmanlık ve modül eğitimleri olarak devam eder.
4.5.Eğitim Kayıtlarının Tutulması: Yapılan eğitimlere katılan kişilerin kayıtları gebe okulu katılımcı bilgi formu ile kayıt altına alınır.

4.6.Eğitim Etkinliğinin Ölçülmesi: Eğitim öncesi ve sonrası değerlendirme  testi uygulanmaktadır.

 PSİKOLOG, DİYETİSYEN VE FİZYOTERAPİST EĞİTİMLERİ DÜZENLENMEKTEDİR.

          BANAZ DEVLET HASTANESİ         
  GEBE OKULU
TEL:0276 315 13 48  DAHİLİ: 1023-1103
ADRES:
Dilek, Şht. Nazım Tuncer Cd No:71, 64500 Banaz/

1.Kat Kadın Doğum ve Çocuk Servisi 



.